2024 | İş Fikirleri

Tavuk Çiftliği Kurmak

Girişimcilerin yeni gözde fikirlerinden birisi de tavuk çiftliği kurmak. Bir çiftlik sahibi olup para kazanmayı kim istemez? Tavuk çiftliği açarak zengin olmak mümkün fakat bazı adımları doğru atmak gerekiyor. İşe tüm detaylarını araştırarak koyulmak çok önemli bir noktadır.

Ülkemizde tavuk eti ve tavuk yumurtası üretiminin çok fazla olmasından dolayı, tavuk çiftlikleri her zaman kazandırıyor. Sağlıklı ürünler olarak tüketilmesi tavsiye edilen bu ürünlerin satışları her zaman devam edecektir.

 

Meslek İle İlgili Detayları Araştırın


tavuk çiftliği açmak

Tavuk çiftliği sahiplerinin bir günlerinin nasıl geçtiğini biliyor olmak gerekiyor. Eğer bir tanıdığınız vs varsa, gidip bir gününüzü onlarla geçirmenizi tavsiye ederiz. Yani ne demek istiyoruz?

  • Uzun saatler boyunca çalışabiliyor olmalısınız: Çiftçiler çok uzun saatlerce çalışan insanlardır. Bu iş emek işidir. Vakit ayırmanız ve ilgilenmeniz gerekecektir. Yem vermek, temizlik yapmak, gübre küremek ve düzenli olarak diğer sorunlarla ilgilenmek demek sabahtan akşama kadar bu işe vakit ayırmanız gerekiyor demektir. Öncelikle bu işin biraz zahmetli olacağının farkına varmalısınız.
  • Kazanç düzeniniz olmayacak bu sizi mutsuz etmemeli: Unutmamalısınız ki siz memur olmayacaksınız. Düzenli bir maaşınız olmayacak. Bazı zamanlarda çok kazanırken bazı zamanlarda daha az kazanacaksınız. Bu durum iş disiplininizi bozmamalı. Çiftliği kurduğunuz ilk yıllarda çok fazla para kazanmanın hayalini kurmayın. İlk 3 4 yıl yapılan masrafları karşılamak adına çalışmayı planlayın. İlk yıldan büyük bir kazanç tahmin etmek hayal kırıklığına uğratacaktır.
  • Başınıza gelecek olan olumsuzluklara boyun eğmeyin: Çiftlik kurmak pek kolay bir iş değil. Elbet de başınıza olumsuz şeyler ve sorunlar gelecektir. Bu sorunlar karşısında yılmayın, işi oluşturmaya devam edin ve vazgeçmeyin. Sorunları çözme odaklı çalışın kendinize güvenin.

 

İş Planı Oluşturun


tavuk çiftliği kurmak

Hangi işe girmeyi düşünüyorsak ilk yapmamız gerekenlerden biriside, iş olanı oluşturmak olacaktır. Çiftlik gibi büyük plan düşünüyorsanız bu iş plansız olmaz. İş planı derken neyden söz ediyoruz?

  • Finans sağlama işleri: Bildiğiniz üzere çiftlik kurmak biraz maliyetli olacaktır. Finans kaynağına ihtiyacınız olabilir. Eğer bu işe girecek sermayeniz var ve hali hazırda bulunan paranıza güveniyorsanız sorun yok. Fakat aklınıza maliyeti karşılayabilir miyim gibi bir sorun varsa, finans araştırmaları yapmalısınız. Çok büyük miktarlarda paraya ihtiyacınız yoksa, eşinizden dostunuzdan bu parayı temin etmeniz mantıklı olacaktır.
  • Afet planı olmalı: Tüm olumsuzluklara karşı hazırlıklı olmalısınız. Mevsim veya yağışlarla ilgili herhangi bir problem ile karşılamam demeyin. Ne olacağını bilemezsiniz. Bunu riske atmaya gerek yok. Böyle olumsuz bir durumda çiftliği ayakta tutabilmek adına ne yapılabileceğinin planını oluşturun.
  • Kazanılacak para hesabı: Kazanacağınız paraları ne yapacağınızı nerelere yatıracağınızın planını oluşturun. Yıllık belirlediğiniz kar oranını hesaplayın. Ortalama bir ücret çıkarın. Tam olarak ne kadar kazanacağınızı tabi ki de bilemezsiniz.
  • Çiftlik giderlerini hesaplayın: Kazanacağınız parayı tam olarak hesaplayamayabilirsiniz fakat giderlerinizin ne kadar olacağını hesaplayabilirsiniz. Aylık ve yıllık olarak ortalama ne kadar para harcayacağınızı belirlemelisiniz. En ufak detayları bile not düşmelisiniz.

Mutlaka okuyun: İş Planı Nasıl Hazırlanır?

 

Finans Desteği Sağlayın


çiftlik kurmak

Yeterli sermayeniz yoksa finans kaynağı oluşturmanız şart. Çiftliğin hiç tahmin etmediğiniz yerlerden maliyetleri çıkacak. İleride böyle sorunlar yaşamamak adına neler yapılabilir? Para kaynağınızın olması gerekiyor. Bu kaynağa nasıl ulaşabiliriz?

  1. Devletin yardımlarından faydalanmak: KOSGEB gibi programlar ile devlet yardım sağlamaktadır. Çiftliklere hibe ve faizsiz kredi imkanları sunuluyor. İş planınızı KOSGEB’e sunmanız gerekiyor. Nasıl başvuru yapacağınız hakkında bilgi adına tıklayınız.
  2. Tarım ve Kırsal Kalkınma Destekleme Kurumu: Bu kurum bir çok konularda yeni işe girecek olanlara yardım etmektedir. Bu kurum hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için tıklayın.
  3. Devletin duyurularını takip edin: Devlet girişimde bulunmak isteyenlere yardımcı olabilmek adına sürekli yeni faaliyetlerde bulunuyor. Devletin yaptığı yenilikleri takip edin.

 

Tavuk Çiftliği Nasıl Açılır?


tavuk çiftliği nasıl açılır

İş ile ilgili bazı bilgileri verdikten sonra geriye bu çiftliği nasıl kurabileceğimiz kalıyor. Detaylı şekilde bilgiler vererek, nasıl kurabiliriz birlikte göz atmaya sizleri davet ediyoruz.

 

Nasıl Bir Çiftlik Açacağız Ona Karar Vermeliyiz

İki farklı türde tavuk yetiştirme imkanınız bulunuyor. Mera tavukçuluğu mu? Yoksa kümes tavukçuluğu mu yapmak istiyorsunuz? Buna karar vermemiz gerekiyor.

kümes tavukçuluğu

 

Kümes tavukçuluğu nedir?: Tavuklar kümes içerisinde kapalı alanda sizin kontrolünde beslenecekse, buna kümes tavukçuluğu deniliyor.

 

 

mera tavukçuluğu

Mera tavukçuluğu nedir?: Küçük bir arsa içerisinde kapalı olmayan alanlarda yani kapalı olmayan derken bir kümes içerisinde değil, dışarıda sizin belirlediğiniz bir alan içerisinde gezip dolaşmaları halinde tavuk beslemektir.

 

 

 

Mera ve kümesin farkları neler?: Sadece bakım biçimleri farklı olmaktadır. Kümeste beslemek biraz daha doğal olmayan yöntem ve sürekli olarak yem vereceğiniz bir yöntem. Mera ise dışarıda doğal beslenmelerine olanak sağlana bir yöntem fakat bunun için belirli bir büyüklükte alan olması gerekiyor. Bu alanı bulabilmek ve oluşturabilmek ise ekstra bir masraftır.

 

Kümeste nasıl tavuk yetiştirilir?: Kümeste olan hayvanlar tamamen sizin kontrolünüzde olacaktır. 3 4 öğün yemlerini vermeniz gerekecek. Kümes temizliği yapmanız gerekecek.

 

Merada nasıl tavuk yetiştirilir?: Merada yetişseler de bazı vakitlerde onlarda kümese girecekler. Sürekli olarak kaldıkları yer kümes olmayacak. Bazı zamanlarda dışarıda otlanıp beslenecekler. 3 4 öğün yemek vermeniz gerekmeyecek. Öğün sayısı biraz azabilir. Dışarıda beslenme imkanları bulduklarından çok fazla yem vermeniz gerekmeyecek.

 

Çiftliği Nereye ve Nasıl Açmalıyız?


tavuk çiftliği nereye açılır

Çiftliği kurmak adına bir yer belirlememiz gerekiyor. Şehir merkezlerinden biraz uzak ve doğal ortam olması şart. Fakat şehir merkezine çok uzak yerler seçmeyin. Şehir ile irtibatınız olacak. Git gel yapması biraz kolay olmalı.

  1. Çiftlik açmak için yer bakmamız gerekecek. Yeri kiralamak veya satın almak sizin bileceğiniz bir iş. Çiftlik için büyük bir alan gerektiğini bilmelisiniz. Alanın düz olması tavsiye edilir. Düzgün olmayan arazilerden uzak durmanızı tavsiye ederiz.
  2. Çiftliği açabilmek adına belediyeye gitmelisiniz ve çiftlik açacağınızı belirtmeli, ne yapmanız gerektiğini öğrenmelisiniz.
  3. Mühendis ile anlaşmanız gerekecek. Aklınızdaki yapıyı ona sunmalısınız. O da size bu doğrultuda bir çiftlik planı çıkaracaktır. Çiftliğinizin nasıl olacağını birlikte belirlemelisiniz.
  4. Ardından bir firma ile anlaşarak çiftliği yapabileceksiniz. Çiftlik yapımı büyüklüğüne göre en geç 4 ile 6 ay içerisinde tamamlanır.

Mutlaka okuyun: İşyeri İçin En İyi Yer Seçimi Nasıl Yapılır?

 

Tavukları Nereden Bulacağız?


Eğer tavuk etinden ziyade yumurta satıcılığı ile para kazanmak istiyorsanız aşağıdaki cinsleri önerebiliriz. Bu cinslerin iyi yumurta ürettikleri bilinir.

  • Ligorin, Ataks, Pleymount, Lohman Brown.

Tavuk satışı yapan diğer çiftlikler ile iletişime geçmeniz gerekiyor. Vaktiniz varsa civciv halinde alıp büyütmek daha mantıklı olabilir. Civciv halde alırsanız küçüklükten sizlere ve çiftliğinize alışma durumları daha kolay olacaktır.

 

Yemleri Nereden Bulacağız?


Tavuk yemi satan bir çok yer bulunuyor. Bunlarla anlaşma sağlayarak daha ucuz şekilde temin etme şansınız olabilir. Her şehirde tavuk yemi satıcıları bulunuyor.

Tek bir yem satan yere bakıp karar vermenizi önermiyoruz. Diğer yerlere de bakarak en ucuza hangisi bir fiyat sunuyorsa onlarla anlaşmanızı öneririz.

 

Her Şey Tamamlandıktan Sonra Nasıl Para Kazanacağız?


  • Tavuk çiftliğini kurduktan sonra sizlere bir çok firma yetkilileri gelecektir. Sizlerle toplu anlaşma yapmak isteyecekler. Fakat sizin bir İnternet sitesi kurup ve diğer sosyal yerlerde çiftliğinize dair hesaplar açarak tanıtımlarınızı yapmanız gerekiyor.
  • Çiftliğinize dair fotoğraflar ve tavukların fotoğraflarını paylaşmalı ve reklam yapmalısınız. Ne kadar çok insan sizin varlığınızdan haberdar olursa o kadar iyidir.
  • Tavuk satışı ve yumurta satışı ile para kazanacaksınız. Yumurta satışından ne kadar kazanırım ki diye küçümsemek doğru olmaz. Bu iş ile çok para kazanan insanlar bulunuyor.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

DMCA.com Protection Status