2024 | İş Fikirleri

Otopark Nasıl Açılır?

Girişimcilerin yeni fikri otopark açmak. Otopark nasıl açılır? Açmak için gerekli olan belgeler neler? Açmanın maliyeti ne kadar tutar? Gibi soruları merak edenlere yardımcı olmaya çalışacağız.

Gelir elde edilebilecek oldukça farklı iş fikirleri bulunuyor. Bunlardan aklınıza en yatanı seçip bir adım atmanız mümkün olacaktır. Otopark sahiplerinin de çok fazla para kazandığını biliyoruz. Bu nedenle bir çok yatırımcı, bu işin inceliklerini merak ediyor.

 

Otopark Açmak İçin İzlemeniz Gereken Yollar

otopark açmak

Öncesinde bir yer belirlemek gerekiyor: Alanının büyük olmasından dolayı kiraların veya satın alma ücretlerinin dükkan açma işlerine oranla çok daha yüksek olacağını bilmelisiniz. Güzel bir yer belirlemek gerekiyor. İnsanların yoğun olduğu yerleri ve o yerlerde park sorunlarının olması gerekiyor. Bazı yerler çok yoğun oluyor fakat park sorunu olmuyor. Buralara yatırımda bulunmak mantıksız olacaktır.

Mutlaka okuyun: İşyeri İçin En İyi Yer Seçimi Nasıl Yapılır?

 

Resmi kurumlara başvurun: Otopark açmak için resmi kurumlara başvurup gerekli olacak tüm belgeleri ve evrakların neler olduğunu öğrenin. Bunun için öncelikle bulunduğunuz ilin belediyesine gitmeniz gerekmektedir.

 

Otopark düzeninizi ayarlayın: Otopark alanı almadan önce, otoparkınızın planını hazırlayın. Nereden girilecek nereden çıkılacak ve nerelere araba park edilecek gibi tüm şeylerin hazır olması gerekmektedir. Ücretlerin nereden ve nasıl alınacağı gibi otopark planını hazırlayın.

 

Elemanları hazırlayın: Güvenlik olarak durması gereken elemanları hazırlayın. Sadece ücret alma kısmında görevli olarak vardiyalı çalışacak 3 elemana ihtiyacınız olabilir. Günde 8 saatten hesap edersek, 3 eleman yeterli görünmektedir.

 

Kulübe ayarlayın: Ücretleri alacağınız ve ücretleri alacak olan elemanın duracağı bir kulübe ayarlayın. Kulübede elemanların sıkılmaması adına ufak televizyon veya klima gibi şeylerin bulunmasında fayda olacaktır.

 

Otoparkınızı sigortalatın: Araba hırsızlıkları ve diğer hırsızlıklara karşı bir koruma olan bu sigortalattırmayı mutlaka yapın.

 

Ücret tabelaları hazırlayın: Ücretlerinizi insanların görebileceği tabelalar hazırlayın. Otoparkın girişine bu tabelaları yerleştirin. Sadece otomobillere özel değil, kamyon ve diğer araçlarında otopark ücretlerini belirtin. Tabi eğer kamyon vs başka araç almak istemiyorsanız ücretleri yazmanıza gerek yok.

 

Güvenliğe dikkat edilmeli: İnsanlar sizlere arabalarını teslime diyor. Sadece arabaların çalınması olarak duruma bakmayın. Arabalarda herhangi bir çizik vs herhangi bir durum yaşanılmamalıdır. 7/24 aktif şekilde güvenlik kameraları görevde olmalıdır.

 

Tavsiyelerimiz

Güvenlik çok önemli. İnsanların sizlere güvenebilmesi gerekiyor. Kamera sistemleri ile iş yeri donatılmalıdır. Ücretlerin alış kısmı orjinal ve güvenilir olmalıdır. Aşağıda fotoğraftaki gibi detaylara dikkat edilirse çok daha iyi olacaktır.

otopark açmak

Otoparkı nereye açacağınız çok fazla önemli. Bunun için hangi şehirde bulunuyorsanız güzel bir araştırma yapın. Şehirde en çok araba park etme sıkıntısı nerede yaşanıyor bunun analizini yapmalısınız.

Bazı yerlerde çok kalabalık olmasına rağmen belediyelerin yaptığı ücretsiz araba park yerleri yüzünden park etme sıkıntısı olmuyor. Bu nedenle bu bölgelerden uzak durun.

Rakiplerinizi araştırın. Bir yer beğendiniz ve otopark sıkıntısı var fakat yakın çevresinde başka otoparklar varsa orada sıkıntıya düşebilirsiniz. Diğer araç park yeri sahipleri ile aranızda çekişme olacağı bir kesin.

Kiralayacağınız veya satın alacağınız alanının büyüklüğünden emin olun. Çok küçük yerlerde bu işe girişmeyi düşünmeyin. Çok az araç alacağından sizlere çok fazla para kazandırmayacaktır.

 

Otopark Açmak İçin Gerekli Olan Evraklar

  • Otopark açma dilekçesi,
  • Sıhhi müessese açma ruhsatı ve başvuru beyanı,
  • Adres krokisi,
  • Ulaşım ve trafik komisyonu kararı,
  • Deşarj kalite kontrol ruhsatı,
  • 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu uyarınca otoparktaki araçların her türlü hasara karşı düzenlenmiş “Mesleki Faaliyet Sigorta Poliçesi.”(Sigorta şirketinden temin edilecek)
  • Kat irtifakı veya kat mülkiyetini ya da inşaata başlamaya dair alınan belediyeden izinli belge,
  • Oda kayıt belgesi,
  • Kira kontratı (Yer kira değilse gerek yok),
  • Mülkiyet sahibinden tapu tescil belgesi – muvafakatname,
  • Yerleşim planını gösteren vaziyet planı (Firma tarafından imzalanmış),

 

Otopark Açmanın Maliyeti Ne Kadar?

Bu işin maliyetine etki edecek bir çok faktör bulunuyor. Bu nedenle ortalama bir miktar söylemek zor olacaktır. Fakat dükkan açmaktan daha maliyetli bir iştir. Ona göre kazancıda, iş doğru yapıldığında daha fazla olmaktadır. Kiralayacağınız yer veya bulunduğunuz şehre kadar tüm bu detayları harcanacak parada değişikliklere yol açacaktır.

Ortalama bir ücret çıkarabilmemiz adına, düşündüğünüz planı yorum kısmından detaylı şekilde bildirirseniz bir maliyet çıkarmak mümkün olacaktır.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 2 YORUM
  1. mustafa ökmen dedi ki:

    Çarşı içinde kendime daha doğrusu annemin üzerine olan evimi yiktırdım.Toplam alanı 212 metrekare.Burayı otopark yapmak istiyorum.Sadece sabah 8:00 dan akşam 19:00 a kadar.İşletmesinide sadece ben yapmak istiyorum.Masraflarım ne kadar olur ve aylık kazancım ne kadar olur.Yer Amasya Merkez yeni müze arka sokağı

    1. Fake. dedi ki:

      Bu işi babam yapıyor alan maksimum 40 araç alıyor. Dışarısı 25 araç alıyor. Günde maksimum 102 araç geliyor. Bir de aboneler var onları saymadım, aylık kazancı 18.000 TL civarı. 9.000 TL’de kira veriyoruz.

DMCA.com Protection Status