2024 | İş Fikirleri

Otel Nasıl Açılır? Otel Açmak

Girişimcilerin yeni fikri ile sizlerleyiz. Otel açmak için gerekli olan tüm işlevlerden söz edeceğiz. Otel sahiplerinin çok para kazandıkları aşikar. Peki nasıl buralara kadar geldiler? Nasıl bu kadar para kazanıyorlar? Tüm bu konuları detaylı şekilde araştırdık ve sizlere sunuyoruz.

Ülkede çok sayıda otel bulunmasına rağmen büyük bir hızla yenileri açılmaya devam ediyor. Otel açarken her ne kadar zorlu bir süreç yaşansa da, sonucunda kazançları büyük oluyor. Ülkemizdeki otel sayılarına bakalım.

otel açmak için neler yapılmalı

2016 sonu itibariyle otel sayısı: 

-5 yıldızlı otel sayısı toplam 598 adet.
-35 adedi termal tesis, 8 adedi golf tesisi.
-4 yıldızlı otel sayısı toplam 769 adet.
-22 adedi termal tesis.
-3 yıldızlı otel sayısı toplam 939 adet.
-16 adedi termal tesis.

Antalya verileri: 

-5 yıldızlı otel sayısı 259 adet.
-4 yıldızlı otel sayısı 170 adet.
-3 yıldızlı otel sayısı 128 adet.
-2 yıldızlı otel sayısı 60 adet.
-1 yıldızlı otel sayısı 15 adet.

Bunlara ek olarak 39 apart otel, 13 pansiyon, 1 motel, 1’de belgeli kamping tesis bulunmaktadır. Bu rakamlar son bir iki yıl içerisinde güncel olmadığından bu sayılarda değişiklikler elbet meydana gelmiştir.

 

Otel Açmak İçin Nelere İhtiyaç Var?

  • Otelde çalışacak elemanlara,
  • Oteli açacağınız bir yere,
  • İşletme ruhsatı ve gerekli izinlere,
  • İnternet sayfasına,
  • Tadilat ve yenileme malzemelerine,
  • Mali sorumluluk sigortasına,
  • İş planına,
  • Otel açmak için gerekli olan tüm belgelere (Aşağıda bahsettiğimiz)

 

Otel Nasıl Açılır Neler Yapmalıyız?

otel açmak

Hangi işe gireceksek girelim öncesinde bir iş planı hazırlamamız şart. İş planı olmadan bir işe adım atmak çok mantıksız olacaktır. İşi kurma sırasında izlememiz gereken tüm yolları daha öncesinde belirlememiz gerekiyor. İş planı, iş kurma sürecinde bizlere çok yardımcı olacaktır.

Mutlaka okuyun: İş Planı Nasıl Hazırlanır?

İş planı hazırlarken profesyonel kişilerle çalışmak mantıklı olacaktır. İş kurma konuları üzerine çalışan bir çok profesyonel insanlar bulunuyor. Bizlerin göremediklerini onlar görebiliyor. Bu konularda çok tecrübeleri olan profesyonel kişilerin faydaları büyük olmaktadır.

Reklamınızı çok iyi yapmanız gerekmektedir. Özellikle İnternet sayfanıza çok özen göstermelisiniz. İnternet siteleri kurma ve yönetme ile ilgili profesyonel kişiler ile çalışmalısınız. İnsanların en çok araştırdığı kelimelerde üst sıralara çıkmak adına bazı çalışmalar yaptırmalısınız. İnternette sıralama yükseltme adına çalışma yapan bir çok uzman bulunuyor, bu kişilerle çalışılmalı.

 

Otel Açarken Bayilik Almak Mantıklı mı?

otel nasıl açılır

Sıfırdan kendi markanızı üretmek çok daha maliyetli bir işlem olacaktır. Eğer sermayem var ve kendime güveniyorum diyorsanız sıfırdan bayilik almadan bu işe girebilirsiniz. Bayilik almadan bir isim tutturmak çok riskli bir durum olacaktır. Fakat eğer tutturabilirseniz bayilik alıp otel açanlardan çok daha fazla para kazanırsınız. İlerleyen zamanlarda başkalarına bayilik verebilirsiniz.

Bayilik alıp bir otel açmak ise daha risksiz iş yapmak isteyenlere yönelik bir durum. Bir firmaya bağlı olarak çalışacaksınız. O firmanın adı duyulmuş olacak ve insanlar o ismi görüp gelecekler. O firma bir çok zamanda yanınızda olacaktır. Burada ise şöyle bir durum oluyor.

Otelinizi tam olarak istediğiniz gibi düzenleyemiyorsunuz. Düzenleme işlemlerine aldığınız bayilik şirketi el atıyor. Yıllık olarak kazancınızın bir kısmını ise bayilik aldığınız yere ödüyorsunuz. Bu oran bayilik aldığınız firma ile anlaşma sürecinde belirleniyor.

 

Otel Açma Şartları

  1. WC’ler ve diğer tüm alanlarda engellilere özel alanlar olmalı,
  2. Sanayi tipi bulaşık makinesi olmalı,
  3. Mutfak kısmındaki özene dikkat edilmeli,
  4. İş yeri krokisi çizilmiş olmalı,
  5. Otel genel olarak hijyenik olmalı,
  6. Yangın merdiveni olmalı,
  7. Otoparkı olmalı,

 

Otel Açmak İçin Gerekli Belgeler

  • Otel açmak için başvuru formu,
  • Adres belgesi,
  • Sicil tasdiknamesi,
  • Oda faaliyet belgesi,
  • Binanın yapı kullanma izin belgesi,
  • Tapu fotokopisi,
  • İş yeri veya toprak kira ise, noterden alınan kira sözleşmesi,
  • Yangın raporu,
  • Sabıka kaydı,
  • Nüfus cüzdanı fotokopisi,
  • Turizm belgesi alınmalı,

Tüm bu işlemleri hazırladıktan sonra iş yeri açmak adına belediyeye başvurmanız gerekmektedir. Bulunduğunuz bölge ve belediyeye göre istenilen belgelerde ufak değişiklikler olabilir. Belediyeye gidip başvuru yaptığınız da zaten sizlere tam olarak nelerin gerektiği belirtilecektir. Sizlerinde tüm o evrakları hazırlayıp belediyeye teslim etmeniz gerekecek.

Bazı durumlarda ekstra belgeler alınmalı. Örneğin alkollü içecek satışları yapacaksanız bazı izinler almanız gerekecektir. Belediyeye gittiğiniz de bu durumları da belirterek tüm bilgilere ulaşabilirsiniz.

 

Otel Açma Maliyeti

Otel açmak için gerekli olan maliyeti hesaplamak adına sizlerin tam olarak nasıl bir otel açmak istediğinizi bilmemiz gerekiyor. Oteli açacağınız şehir ve o şehirde nereye açmayı düşünüyorsunuz? Kaç metre kare alana yapmayı düşünüyorsunuz? Kaç katlı olmasını düşünüyorsunuz gibi ince detayları bizlere söylerseniz ortalama bir ücret çıkarabiliriz. Yorum kısmından yazarak diğer arkadaşlarımızın da tavsiyelerine ulaşabilirsiniz.

 

Otel Açmak İsteyenlere Tavsiyelerimiz

otel açma maliyeti

A) Oteli nereye açacağınıza dikkat edin

Bu sektörde insanlar özellikle yaz aylarında ve turistlerden alınan gelirlerle para kazanmaktadır. Bu nedenle turistlerin ilgi gösterdikleri kısımları araştırmalısınız. Kendi bulunduğunuz şehirde açmayı düşünüyorsanız, öncesinde bu şehirdeki potansiyeli araştırın. Paranız boşa gitmesin.

Mutlaka okuyun: İşyeri İçin En İyi Yer Seçimi Nasıl Yapılır?

 

B) Elemanları dikkatli seçin

Çalıştıracağınız elemanlara dikkat edin. Otelinizin tanıtımı adına çalışan elemanların büyük etkisi olmaktadır. Çalışanlarınızın iş ile ilgili bilgileri olmasına özen gösterin. Güler yüzlü ve insanlarla ilgilenmelerini kontrol edin.

 

C) İnsanlarla iyi iletişim kurun

Otelinize gelen insanlara konuşun. Onların istek ve şikayetlerine kulak verin. Onların düşüncelerine değer gösterin. İsteklerini yerine getirmeye çalışın. Güler yüzlü olun. Herkesle ilgilenmeye çalışın. Elemanlarınız ile de ilgilenin ki isteyerek ve mutlu şekilde çalışsınlar.

 

D) İlk başlardaki sıkıntılara boyun eğmeyin

Sonuç olarak büyük sermaye ile bu işe gireceksiniz. Para kayıplarından dolayı üzülmeyin. İleri odaklı düşünün. Harcadığınız paralar daha sonrasında sizlere dönüş sağlayacaktır. Bu nedenle olumsuz hislere kapılmayın. İlk başlarda çok para kazanmayı düşünmeyin. Bu kafayla bu işe girerseniz ilk başlarda da mutlu olursunuz.

 

E) Kazandığınız paranın bir kısmını reklamlara harcayın

İnsanlar kalacakları otelleri çoğunlukla İnternet sitesinden bulmaktadır. Bu nedenle İnternet sitenize yatırım yapın. Google reklam verin. Diğer tüm sosyal ağlara da reklam verin. Kazancınızın bir kısmını reklamlara ayırarak, otelinizin daha fazla tanınmasına imkan sağlarsınız.

 

F) Otel düzenine dikkat edin

Otelinizin görünümü hoş olsun. İnsanlar dışarıdan gördüğünde etkilensin. Ne güzel otelmiş desinler. Bu nedenle dış görünüşe çok özen gösterin. Sadece beton yığınları ile otel kurmayın. Etrafa renk katın. Ağaçlar dikin. Çimler olsun. Bunun gibi görsele hitap eden şeyler yapın.

 

G) Rakiplerinizi araştırın

Etrafınızda mutlaka sizlere rakip olan firmalar olacaktır. İşe başlamadan önce rakiplerinizi araştırmaya başlayın. Tıpa tıp onlarla aynı şeyleri yapmayın. Kendinize özgü şekilde otelinizi kurun. Bu nedenle onları araştırmanız gerekmektedir. Emin olun onlar da sizi araştıracaktır.

 

H) Bazı zamanlarda özel indirimler yapın

Bu şekilde otel tanıtımına büyük katkınız olacaktır. Bazı zamanlarda para kazanmayı düşünmeyin ve sadece tanıtım amaçlı büyük indirimler uygulayın. O ay hiç para kazanmayın. Tamamen tanıtım adına sabredin. Tam olarak maliyetine göre çalışın. Bu işlem yılda sadece bir ay olabilir. Bu şekilde güzel bir tanıtım yapabilirsiniz. Diğer aylarda da daha fazla müşteri çekmenize yol açacaktır.

 

I) Aşçılarınızı seçerken dikkat edin

Yemeklerinizin kusursuz olması gerekiyor. Otele gelen insanlar yeme içme işlemlerinden mutlaka memnun kalmalılar. Aksi taktirde sizleri kimseye önermez ve kendileri de bir daha gelmezler. Yemek yapma işlemlerinde uzman olan kişileri ve tecrübeleri olan kişileri tercih etmenizi öneririm.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 3 YORUM
  1. Meryem dedi ki:

    16 odalı apart otel açmak istiyorum tavsiyelerinizi beklerim maliyeti ile bilgi verebilir misiniz?

    1. İş Fikirleri dedi ki:

      Merhabalar, gerekli bilgileri yazımızda belirttik. Bu konular hakkında daha detaylı araştırmalar yaparak tüm incelikleri öğrenmenizi tavsiye ederiz. Umarız ki iş hayatınızda başarılı olursunuz 👍😊

  2. Ali dedi ki:

    20 odalı mini bir otel sıradan bir otel her bir odası 15 metre kare şeklinde. Başlangıç için. Kaça maal olur ?

DMCA.com Protection Status