2024 | İş Fikirleri

CV Hazırlama, CV Nasıl Hazırlanır?

CV nasıl hazırlanır bilmiyorsanız artık öğrenmiş şekilde bu sayfadan ayrılacaksınız. İş başvurularının olmazsa olmazı haline geldi. Güzel hazırlanırsa, işe alınmanızı kolaylaştıracaktır. Kötü yazılırsa işe alınma ihtimaliniz çok düşecektir.

İş hayatına adım atmanın birinci yolu çok sağlam bir CV hazırlama sayesinde oluyor. Profesyonel anlamda hazırladığınız bir CV’yi bir çok iş başvurusunda kullanabilirsiniz. Profesyonel şekilde hazırlamak için bazı detayları biliyor olmak gerekir. Bu konuyu bir defa öğrendiğinizde her zaman yararını göreceksiniz. Hem çok zor gibi de düşünmeyin. Çok da zor değil. Vereceğimiz tüyolar ile birlikte bu işi kolaylaştıracağız.

CV nedir: CV’nin bir diğer adı ise özgemiştir. Özgeçmişi kısaca tanımlayacak olursak kişiye özel reklam sayfası diyebiliriz. Sizlerin tanıtımı için kullanılan bir dosya olacaktır. Size ait, sizi diğer insanlardan öne çıkarak olan bilgilerin yer aldığı bir dosyadır. Sizde bulunan özelliklerin kağıda aktarılması ile oluşur. İş başvurularında artık birebir size ait özellikleri sormak yerine, kağıttan okuma dönemine geçildi.

İş başvurusu yaptığınız zaman, sizin gibi binlerce insan bu dosyaları teslim edecek. Dosyaları inceleyenler ise kendilerine en uygun bireyleri belirleyip dönüş sağlayacak.

Şimdi sizlere ilk olarak CV’nin nasıl hazırlandığını göstereceğiz ve yazılı şekilde örnek vereceğiz. Ardından ise farklı kategorilerde CV arayanlar adına word şeklinde hazırladıklarımızı size sunacağız. En alt kısımda farklı farklı örnekleri indirme imkanı bulacaksınız.

Bu sayfadan CV’nin nasıl hazırlandığını öğrenmeden çıkmayacaksınız! 👍

1) CV hazırlamada dikkat edilmesi gerekenler

2) CV’de neler yer almalı?

3) CV Örneği

4) Word dosyası halinde indirmek isteyenler

 

CV Hazırlarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Her şeyin kuralları olduğu gibi bu işinde kuralları bulunuyor. Bu kağıdın sizler için çok önemli olduğunun bilincine vararak bu işi öğrenmelisiniz. Bu kağıt işe alınıp alınmamanızı belirleyen faktör olacaktır. Peki özgemişi hazırlarken hangi konulara dikkat edelim?

  • A4 kağıdına çıktı olarak almalısınız. Sakın el ile yazmayı düşünmeyin. El ile yazılan bir özgeçmiş olamaz. Bilgisayar çıktısı olması gerekiyor. Bunun yanında siyah renk ile yazılmalıdır. Yazı büyüklüğü 12 olabilir. Başlıklar ise 14 veya 16 olabilir. Yazı şekliniz News Times Roman olabilir. Kağıt düzenine dikkat etmelisiniz. Sağ, üst ve sol tarafta eşit boşluklar bulunmalı.
  • En fazla 2 sayfa olmalı. Boş bilgiler ile doldurmanın hiç bir yararı yok. Örneğin, güvenlik görevlisi alımına başvuracaksınız ve özgemişinize ‘iyi futbol oynarım’ gibi bilgiler yazmanın anlamı olmayacak. İşiniz ile alakalı sizleri ön plana çıkarmayacak boş bilgileri yazmaya gerek yok. Okuyan insanları sıkmamalısınız. Sade ve öz bilgiler ile doldurulmalıdır. Akademik öğrenim süreçleriniz gerçekten çok uzun ise uzatabilirsiniz fakat öyle değil ise uzatmayın. Dosyanızı inceleyecek olan insanlar sıkılıp, devamını bile okumayabilir.
  • Cümleleriniz çok uzun olmamalı. Cümleler dikkatli şekilde yazılmalıdır. Kısa şekilde cümle kurmanız okuyanı da sıkmaz. Çok uzun cümleler, okuyanı yorabilir. Bu da onda olumsuz bir düşünce bırakmaya neden olabilir.
  • Yazım kurallarına dikkat edilmeli. Profesyonel bir iş yapmaya çalıştığınızı unutmayın. Yazdığınız cümleler doğru olmalıdır. Yazım yanlışı yapmamalısınız. Bu sebeple yazdığınızı tekrar okumanızda fayda olacaktır. Dosyanızı inceleyenler bu kişi daha yazmayı bilmiyor diyerek sizleri eleyebilir. Yazılarınızın altı çizili olmasın buna da dikkat etmelisiniz.
  • Kronolojik sıranız tersten başlamalı. Bir çok kişinin bilmediği bir özellik ise bu. Hayatınızı anlatmaya tersten başlamanız gerekiyor. İlk önce bitirdiğiniz üniversiteyi, ardından liseyi ve ardından ise ortaokulunuzdan söz etmelisiniz.
  • Kağıdın sağ üstünde fotoğrafınız olmalı. Fotoğraf ise takım elbise ile çekilmiş bir vesikalık olmalıdır.

 

CV’de Neler Olmalı?

Bu dosya sizin tanıtım dosyanız olacaktır. Sizlere ait bilgilerin yer alması gerekmektedir. Baştan sona, neler ile doldurmanız gerektiğine bir bakalım.

 

Hedefleriniz (Kariyer odaklı)

Hangi pozisyonda işe başvuracak iseniz o pozisyona dair hedeflerinizin neler olduğundan bahsetmelisiniz. O işi neden çok istediğinize dair ufak bilgiler vermelisiniz.

 

Size Ait Bilgiler

Sizleri de tanımaları adına kendinizden bahsetmeniz gerekiyor. Adınızı, adresinizi, telefon numaranızı ve e-mail adresinizi belirtmeniz gerekiyor. Ardından doğum tarihi, doğum yeri ve medeni durum belirtilmelidir. Kişisel bilgiler CV’nin en başında yer almalı, ardından hedefleriniz belirtilmelidir.

 

Eğitim Bilgileriniz

Bu bilgileri yazarken ters zaman dilimine göre yazacağınızı unutmayın. Öncesinde mezun olduğunuz okulları ters şekilde yazmalısınız. Örneğin ilk önce üniversite ardından lise gibi. Okul süreçleriniz de elde ettiğiniz başarılardan söz etmelisiniz. Not ortalamanız çok yüksek ise, bahsedebilirsiniz.

 

İş ve Staj Deneyimi

Bu konuyu da ters kronolojik sıraya göre yazmanız gerekiyor. Staj yaptığınız yeri veya yerleri belirtmelisiniz. Çalıştığınız yerler varsa oraları da aynı şekilde ters zamana göre yazmanız gerekiyor. Çalışma zamanlarınızda elde ettiğiniz başarılar bulunuyor ise, onlardan da söz etmeyi unutmayın.

 

Ekstra Özellikleriniz/Yetenekleriniz

Hangi pozisyona başvurmayı düşünüyorsanız, o dala ait özelliklerinizden bahsetmelisiniz. Voleybol takımına başvuracakken çok iyi futbol oynadığınızı belirtmenin bir anlamı olmadığı örneğini vermek istiyorum. O dala özel yetenekleriniz var ise bahsetmeniz gerekiyor ki sizleri diğer insanlardan öne çıkarsınlar.

Dil bilgilerinizden de bu bölümde bahsetmeniz gerekiyor.

 

Aldığınız Eğitimler/Sertifikalar

Eğer aldığınız sertifika veya eğitim yok ise bu bölümü atlayabilirsiniz. İlla doldurmanız gereken bir kısım değil fakat eğer varsa eğitimleriniz bunları belirtmeniz çok büyük yarar sağlayacaktır.

 

Referanslar

En önemli noktalardan birisidir. Sizlere şahit olan kimse ondan söz etmelisiniz. Üst düzey yöneticilerin sizlere referans olmaları her zaman büyük artı sağlayacaktır. Referansınız yok ise bu bölümü de atlayabilirsiniz. Referans gösterdiğiniz kişinin ise bu durumdan haberi olması gerekiyor.

Hazır şekilde CV örneğini bir çok yerden sizlere gösterme imkanı tanıyoruz. Aşağıda yazımızın içerisinde sizlere sunuyoruz. Yazının en aşağısında ise aynı örneği word halinde indirme imkanını da sizlere tanıyoruz. İndirerek direkt olarak doldurarak hazırlayabilirsiniz. Son olarak da buraya tıklamanız halinde ekstra bir sayfa açılarak CV örneğini daha büyük ekranda görebileceksiniz. Umarım yardımcı olabilmişizdir.

 

CV Örneği (Hazır CV)


Ad Soyad: Arda Tanyeli (Sağ tarafta kişiye ait görsel)          cv örneği

Adres: 19 Mayıs Mah. İstasyon Sokak. No:12 daire:1 kat:1 İstanbul/Eyüp

GSM: 0 533 *** ** **

Ev tel: 0 216 *** ** **

Mail: arda****@gmail.com


KARİYER HEDEFİ: 

2012 yılından beri bu sektörün içerisinde bulunuyorum. Daha fazla profesyonelleşmek ve bulunduğum firma ile birlikte ileri yönde adımlar atmayı planlıyorum. Her zaman gelişimime yenilik katarken, yanımda firmayı da sürüklemek istiyorum. Sürekli yenilikçi olarak, iş sürecime de bu yeni düşüncelerim ile katkıda bulunmayı düşünüyorum.


ÇALIŞMAK İSTENEN ALANLAR:

·         Bilgisayar Uzmanı/Yazılım Uzmanı


EĞİTİM:

·         ***** Üniversitesi **** Bölümü (12** mezunu)

·         Lise (12 ** mezunu)


YABANCI DİL:

İngilizce /Çok İyi  Portekizce /Yeterli derecede


İŞ TECRÜBESİ:

·         Firma adı / Çalıştığı bölüm (Unvanı / Çalıştığı yıl aralığı)


KİŞİSEL BİLGİLER:

Doğum Yeri                 : Ankara

Doğum Tarihi             : 25.03.19**

Askerlik Durumu       : Muaf

Medeni Durum           : Bekar

Sürücü Belgesi          : B Sınıfı Sürücü Belgesi

– SRC Belgesi


BİLGİSAYAR BİLGİSİ:

MS Windows: (Çok iyi)

MS Office: (Çok iyi)

  • Google seo uzmanlığı sertifikası

SERTİFİKA VE EĞİTİM PROGRAMLARI:

  • 2011 İnternet dünyası kongresi / İstanbul Üniversitesi
  • 2012 Bilgisayar Uzmanlığı kongresi / Ankara ODTÜ

HOBİLER:

Yüzmek, futbol oynamak, kitap okumak, bilgisayar ile ilgilenmek


REFERANSLAR:

Mert Ekren                                   Açıklama                         (0212 *** ****)

Arda Yılmazer                                Açıklama                         (0212 *** ****)


 

Örnek Boş CV’ler (Word ve PDF)

Yazdığımız CV örneği ile sizlerde kendinize özel bir özgeçmiş oluşturabilirsiniz. Yukarıda bahsettiğimiz bilgileri iyice kavradıktan sonra bu dosyayı oluşturmak pek de zor olmayacaktır. Yinede zorlananlar olabilir diye sizlere word şeklinde dosyalar hazırladık. Aşağıdan kategorinize uygun olanları seçip, üzerine tıklayıp indirebilirsiniz.

Sizlere iki farklı dosya halinde sunacağız.

1. word dosyası şeklinde olacak. Tıklayıp bilgisayarınıza indirip, gerekli düzenlemeleri yapıp istediğiniz yere teslim edebileceksiniz..

2. PDF dosyası halinde olacak. Tıkladığınızda yeni sekme olarak fotoğraf halinde ekranınızda görünecek. İndirmek istemeyip, görsele bakarak kendi CV’sini oluşturmak isteyen bu şekilde yapabilir.

İndirmek istediğiniz veya görmek istediğiniz seçeneğin üzerine tıklamanız yeterli olacak. Sağlıcakla kalın.

Hazır boş CV örneği:  WordPDF

Hazır dolu CV örneği:  Word & PDF

İngilizce CV örneği:  Word & PDF

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

DMCA.com Protection Status