2024 | İş Fikirleri

Cafe Açmak, Cafe Nasıl Açılır?

Cafe açmak girişimcilerin en gözde fikirlerinin başında geliyor diyebiliriz. Cafe nasıl açılır diye merak ediyorsanız, bu konuyu derinlemesine inceleyeceğiz. Eğer böyle bir fikriniz bulunuyorsa, tüm detayları öğrenebileceğiniz bir makale sizleri bekliyor.

Cafe açma fikri neden bu kadar talep görüyor? Aslında bu sorunun cevabı da oldukça basit. Cafe sahiplerinin çok iyi para kazandığını hepimiz biliyoruz. Bu nedenle bir sermayeye sahip olduğumuz zaman aklımıza ilk fikir olarak cafe açmak geliyor.

Fakat her cafe açan bu işten iyi ekmek yiyemiyor. Cafenin başarılı olmasını sağlayacak faktörler bulunuyor. Bunun yanı sıra iş kurma sürecinde karşınıza gelecek sorunları başarılı şekilde atlatmanız gerekiyor. Ayrıca işi başarılı kılacak faktörlerin farkında olmanız ve bu faktörleri yerine getirmek adına uğraşmanız gerekiyor.

Tüm faktörleri doğru yapıp, iş kurma sürecini başarılı şekilde geçirebilirseniz, para kazanmama şansınız çok zor olacaktır. İnsanların cafelere olan ilgisinin sizlerde farkındasınız. Farkında olmasanız zaten bu yazıyı okuyor olmazsınız.

Şimdi cafe açmak isteyenlerin sırasıyla neler yapması gerektiğinden ve cafeyi başarılı kılacak etmenlerden söz etmeye başlıyoruz. Altta ise içeriğimiz ana başlıklarından söz edeceğiz. Başlıkların üzerine tıklayıp direkt olarak o anlatım kısmına da geçebilirsiniz fakat baştan aşağıya okumanızı tavsiye ediyoruz.

Hazır mıyız? Hadi başlayalım. 👍

İçeriğimiz Hangi Alt Başlıkları İçeriyor?

 

Cafe Nasıl Açılır? İzlemeniz Gereken 12 Adım!

1- İş Planı Hazırlayın

cafe iş planı

Hangi kategoride dükkan açmayı düşünüyorsanız düşünün, ilk yapacağınız şey muhakkak iş planı hazırlamak olacaktır. İş planını basit şekilde özetleyecek olursak; iş kurma sürecinin baştan aşağıya hangi aşamalardan geçeceğin kağıda dökülmesidir.

İş planı olmadan olmaz mı? Olmaz. Eğer başarılı olmak istiyorsanız iş planını hazırlamanız gerekiyor. İlla siz hazırlayacaksınız diye bir durum da yok. Profesyonel kişilerden yardım alabilirsiniz. İş planını hazırladığınız zaman ileride karşılaşacağınız sorunları, o sorunla karşılaşmadan görebilir ve çözme imkanınız olabilir.

İş planı hazırlamadan iş kurma sürecine geçerseniz, hiç tahmin etmediğiniz sorunlar ile karşılaşabilirsiniz veya iş kurma sürecinde ilerlerken hangi adımları atmanız gerektiğini karıştırabilirsiniz.

İş planı burada devreye girer ve adım adım neleri yapmanız gerektiğiniz zaten kağıt üzerinde yazılıdır. Siz bu adımları atarak iş kurma sürecini başarılı şekilde gerçekleştirirsiniz.

Cafe İş Planında Neler Olur?

  • Kapak sayfası ve içindekiler kısmı,
  • İşi kuracak kişiye dair kişisel bilgiler,
  • Cafenin sunacağı hizmetler,
  • Ürün tanıtımları,
  • Sizi diğer cafelerden farklı kılacak etmenler,
  • Aylık gider tahmininiz,
  • Çalıştıracağınız eleman sayısı,
  • Aylık gelir tahmininiz,
  • İş kurma sürecinde hangi adımları izleyeceğiniz,

Genel başlıklar bu şekilde oluyor fakat detaylı şekilde öğrenmek adına bu makalemizi okuduktan sonra aşağıdaki ”mutlaka okuyun” diye belirttiğimiz yazımıza göz atmanızı tavsiye ediyoruz.

Mutlaka okuyun: İş Planı Nasıl Hazırlanır?

 

2- İş Kurma Sürecinde Size Destek Olabilecek Maddi Kaynak Bulun

iş kurma sürecinde maddi destek

İş kurma sürecinde hiç tahmin etmeyeceğiniz sorunlar ile karşılaşabilirsiniz. Genelde bir iş fikrini araştırırken o işi kurmak adına gereken maliyeti araştırdığımızda bir sonuca ulaşırız. Fakat genelde bu miktar ile o iş kurma süreci olmaz.

Cafe açmak için zaten gerekli olacak bir sermayeye ihtiyacınız var. Bunun yanı sıra eğer iş kurma sürecinde herhangi bir maddi sıkıntı ile karşılaşırsanız size para gelecek bir yerin olması gerekiyor. Örneğin bu işi kurmak için 500 bin TL gerekiyorsa ve sizin tam 500 bin TL’niz varsa, bu bir risk olacaktır. Ya sonrasında yeni bir maliyet oluşursa? İşte buna hazırlıklı olabilmek için size sermaye sağlayabilecek bir yerin hazır olması gerekiyor.

Mali Destek Nereden Sağlanabilir?

  • Arkadaşlarınızdan,
  • Bankalardan,
  • İş adamlarından,

Eğer işi kurmak adına gerekli sermayenizin olduğuna güveniyorsanız herhangi biriyle anlaşmanıza gerek yok.

 

3- Dükkan Açmak İçin Yasal Şartları Öğrenin

dükkan açmak için yasal şartları öğrenin

Cafe açmaya karar verdiyseniz hazırlamanız gereken belgeler ve bazı kurumlardan almanız gereken izinler olacaktır. Öncelikle şirket türünüzü belirlemeniz gerekecek. Şirket türlerine göre almanız gereken izinler ve belgeler şekillenecektir. Öncesinde hangi alanda şirket kurmak istediğinizi karar verin.

Şirket türleri neler?

  • Anonim şirket (A.Ş.)
  • Limited şirket (Ltd. Şti.)
  • Komandit şirket
  • Kollektif şirket
  • Kooperatif şirket

Bu şirket türlerinin tam olarak neye hitap ettiğiniz internetten ufak araştırmalar ile öğrenebilirsiniz. Ardından kendinize en uygun olan şirket tarzını kurmalısınız.

Bu tarz işlerde ne yapacağınız tam olarak kestiremiyorsanız, bir avukat ile anlaşarak süreci resmi hale getirebilirsiniz.

 

4- Bayilik Alacak mısınız? Almayacak mısınız? Karar Verin

bayilik alacak mısınız almayacak mısınız karar verin

Cafenin başarılı olmasını doğrudan etkileyen bir faktörü değerlendireceğiz. Bir çok girişimci kendi markasını oluşturmak ister ve bayilik almadan kendi ismi ile bir cafe açmak ister. Çoğu açtıktan sonra pişman olur ufak bir kısım ise başarıyı yakalar ve iyi ki bayilik almadım der.

Bayi almadan büyük bir girişimcilik yapacaksanız işiniz zor derim. Eğer ufak çaplı bir kafe açacaksanız ve maliyetiniz az olacaksa, bunun yanı sıra çevrenizde pek rakibiniz yoksa kendi isminizle açmak daha mantıklı olur.

Fakat ben büyük bir yatırım yapacağım ve çevremde rakibim çok diyorsanız benim size tavsiyem bayilik almanız yönünde olacaktır. Çünkü bayilik alarak hazır bir müşteri kitleniz olacak ve insanlar sizi tercih edecektir. Tabi bayilik almanın olumlu ve olumsuz yönleri bulunuyor.

+ Yönleri

  • Hazır müşteri kitlesi,
  • İş kurma sürecinde destek,
  • Mal bulma konusunda hazır yerler,

– Yönleri

  • Bir şirkete bağlılık,
  • Dizaynda istediğiniz değişiklikleri yapamama,
  • Aylık kazancınızın bir kısmını bayiye verme,

Bayilik almayı detaylı şekilde ele aldığımız ”Bayi Olmanın Eksileri ve Artıları Neler?” adlı makalemizi okumanızı tavsiye ederiz.

 

5- Cafeyi Açacağınız Yeri Belirlerken Dikkat Edin

cafeyi açacağınız yeri belirlerken dikkat edin

Başarılı olmayı direkt olarak etkileyen bir faktör; dükkanın nereye açılacağı. Belki her şeyi doğru yaparsanız fakat dükkan yerini yanlış seçmişsinizdir, sırf bu yüzden başarılı olamayabilirsiniz.

Cafeyi açacağınız yeri seçerken aceleci davranmayın. Öncelikle bulunduğunuz şehri ele alın. Eğer aklınızda bir yer varsa orayı derinlemesine inceleyin. Sadece siz de karar vermeyin. Arkadaşlarınıza veya bu alanda uzman olan kişilere danışın.

Ayrıca cebinizdeki sermayenin büyük kısmını dükkan açacağınız yere harcamanızı tavsiye ederiz. Çünkü direkt olarak başarılı olup olmamanızı belirleyecek bir faktördür.

Cafe Açacak Yer Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyim?

Dikkat etmeniz gereken bazı noktalar bulunuyor. Eğer bu dediklerimize dikkat ederseniz doğru yer seçmeye artık hazırsınız demektir.

1- Kalabalık olması

Bunu mutlaka siz de biliyorsunuzdur. Detaylarına veya ayrıntılarına inmeyeceğiz. Sonuç olarak cafeyi açmayı düşündüğünüz yerin işlek bir yer olması ve kalabalığın oluyor olması gerekiyor.

2- Kalabalığın müşteri profilinize uygun olması

Sadece kalabalık olması yetmez. Öncesinde siz kendinize müşteri profili oluşturmalısınız. Hangi yaş grubuna hitap edeceğinize karar verin. Örneğin; bir cadde vardır ve aşırı kalabalıktır fakat kalabalığın yaş grubu genel olarak +40 yaş civarıdır. Siz buraya gidip internet cafesi açarsanız bu iş başarılı olmaz. İnternet cafesi için çocuk profili daha çok olan kalabalık alanlara yönelmeniz gerekecektir.

Cafenizin hitap kısmını belirlemeniz gerekecek. Hangi yaş grubuna hitap edeceksiniz? Bazı cafeler vardır daha çok gençlere hitap ederken, bazıları orta ve yaşlı kesime hitap edebiliyor. Müşteri profilinizi belirlemeniz iş kurma sürecinde size büyük fayda sağlayacaktır.

3- Dükkan büyüklüğü hedeflerinize uygun mu?

Eğer büyük düşünüyorsanız ve güzel hayalleriniz varsa bu hayalleri gerçekleştirebilmek için dükkan büyüklüğünün yeterli olması gerekecek. Tam olarak ne kadar büyüklükte bir yer aradığınıza karar verin ve ardından o yönde araştırmalar yapın.

4- Dükkanın satış fiyatı ve kira fiyatı normal mi?

Bazı yerlerde uçuk fiyatlar olabiliyor. Bu nedenle şehirde güzel bir analiz yapılmalı ve en uygun fiyatların nerede olduğu tespit edilmeli. Eğer dükkanı açmayı düşündüğünüz bir yer varsa o alandaki en uygun kiralar veya fiyatlar araştırılmalı.

Mutlaka okuyun: İşyeri İçin En İyi Yer Seçimi Nasıl Yapılır?

 

6- Cafenin Dizaynına ve Dekorasyonuna Karar Verin

cafenin dizaynına ve dekorasyonuna karar verin

İş kurma sürecinde dizaynı ve dekorasyonu belirlemeniz gerekiyor. Mekan hazırlandıktan sonra ”Dizaynı nasıl yapsam ki” diye düşünmeniz sizlere zaman kaybettirir ve acil karar almanız gerekebilir. Acil karar sonucunda ise ileride pişman olabilirsiniz. Değiştirmek isteyebilirsiniz ve yalandan masraf oluşturmuş olursunuz. Bu nedenle tüm bu süreçlerden önce dükkanın dizaynını belirlemeniz gerekiyor.

Dükkanı kiralarken bile aslında aklınızda dizayn ve dekorasyon hazır olmuş olmalı. Kiralık yer ararken kafanızdaki dizayna göre bir yer seçmelisiniz.

Dizayn oluştururken nelere dikkat etmeliyiz?

  • Cafenin sıkışık olmamasına,
  • Ferah olmasına,
  • Göze hitap etmesine,
  • Dizaynın müşteri profiline uygun olmasına,

Sonuç olarak müşterileri rahatsız etmeyecek bir dizayn oluşturmalısınız.

 

7- Cafe Açmak İçin Gerekli Malzemeler

cafe açmak için gerekli malzemeler

Kafe açmak için gerekli olan malzemelerden haberdar olmanız gerekiyor. Bu tarz malzemelerin alımını yapacakken detaylı araştırmanızı tavsiye ederiz. Bu ürünlerin kaliteli olması, cafenizin kaliteli olmasını gösterecektir.

Bulaşıkhane Ekipmanları

  • Bulaşık yıkama makinesi
  • Bulaşık yıkama basketleri
  • Ön yıkama duşu

İçecek ekipmanları

  • Çay makinesi
  • Türk kahvesi makinesi
  • Filtre kahve makinesi
  • Espresso makinesi
  • Cappucino makinesi
  • Kahve değirmenleri
  • Kahve öğütücüler
  • Katı meyve presi
  • Portakal sıkma makinesi
  • Salep-sıcak çikolata makinesi

Soğutucular

  • Şerbet-ayran soğutucu
  • Slush soğutuculara
  • Buzdolabı
  • Deep freeze
  • Buz makinesi
  • Buz kırıcı

Yiyecek Ekipmanları

  • Çorba ısıtıcı
  • Ekmek kızartma makinesi
  • Hot dog (sosisli) makinesi
  • Krep makinesi
  • Waffle makinesi
  • Tost makinesi
  • Salamander
  • Fritöz
  • Mikrodalga fırın
  • Izgara
  • Pizza fırını
  • El blender
  • El mikseri
  • Set üstü mikser (stand mikser)

Mutfak Ekipmanları

  • Tavalar
  • Tepsiler
  • Tencereler
  • Kaşık – Çatal setleri
  • Kepçeler
  • Bıçaklar
  • Maşalar
  • Kesme tahtaları
  • Tuzluk – Biberlik
  • Bardaklar
  • Peçetelik

Genel olarak bu malzemeler cafelerde bulunuyor olsa da siz bunları bulundurmak zorunda değilsiniz. Satışlarınıza yönelik gerekli olacak malzemeleri araştırıp, dükkanınızda bulundurmanız yeterli olacaktır. Her cafede aynı malzemeler olacak diye bir durum söz konusu değil.

 

8- Cafenize Özel Menü Oluşturun

cafenize özel menü oluşturun

Menüyü oluşturmadan önce tam olarak neleri satacağınıza karar verin ve bunun bir listesini oluşturun. Neleri satacağınıza karar verdikten sonra bu ürünlerin fiyatlarına da karar verin. Fiyatlarına da karar verdikten sonra artık cafenize özel bir menü oluşturmanın vakti geldi demektir.

Menü oluşturma hakkında hiç bir fikriniz yoksa diğer cafelerin menülerine bakarak fikir edinebilirsiniz. Bir çok cafenin menüleri internet ortamında da bulunmaktadır.

Menünün ilk sayfalarında cafenizin ufak tanıtımları olabilir. Böylelikle insanlar okuyarak cafeniz hakkında daha çok bilgiye sahip olabilir ve bu onların hoşuna gidebilir.

 

9- Tedarikçi ve Distribütörleri Dikkatli Seçin

tedarikçi ve distribütörleri dikkatli seçin

Cafede satacağınız ürünleri alacağınız yerler olacak. Sizlerin satacağınız ürünlerin kalitesini doğrudan etkileyecek bir faktördür. Bu nedenle tedarikçi ve distribütör seçerken iyi araştırma yapmanız gerekecek.

Çevrenizde bulunan cafelerin hangi tedarikçi ve distribütör ile çalıştığını araştırın ve gerekirse o tedarikçiyi veya distribütörü kendi yerinde ziyaret edin.

Sizlere en iyi fiyatı en iyi kalitede sunabilecek olanlarla anlaşın ve çalışmaya başlayın. Size en iyi fiyatı en iyi kalitede sunabilecek kişilere ulaşabilmek için diğer tedarikçileri ve distribütörleri de biliyor olmanız gerekecek.

 

10- Cafede Çalışacak Eleman Seçimi

cafede çalışacak eleman seçimi

Sonuç olarak cafenizde çalıştırmak üzere elemanlar almanız gerekecek. Eleman sayısını siz belirleyeceksiniz. Dükkanın büyüklüğü ve müşteri yoğunluğuna göre çalışması gerekecek olan eleman sayısı değişiklik gösterebilir. Ne kadar elemana ihtiyacınızın olduğunu en iyi siz tespit edebilirsiniz.

Cafe tarzı yerlerde part-time ve tam zamanlı personeller bulunur. Cafelerde yine tüm personellerle ilgilenmesi adına bir müdür bulunur. Eğer bu işi ben yaparım ve sürekli olarak cafede bulunurum diyorsanız müdür siz olabilirsiniz.

Cafenize alacağınız elemanların alanlarındaki tecrübelerine göz atabilirsiniz. Örneğin eğer aşçı alacaksanız mutlaka o alanda yeteneğinin olmasına ve tecrübe edinmiş olmasına özen gösterin. Kasiyer tarzında elemanlar alacaksanız pratik hesaplamalarının iyi olmasına özen gösterin. Bu şekilde iş bölümlerine göre yetenek gerektiren kısımlara dikkat edin ve ona göre seçimler yapmaya özen gösterin.

Çalışanlar hakkında bilinmesi gerekenler

  • Çalışanlar ile her zaman iletişim halinde olun,
  • Whatsapp grubu kurun,
  • Çalışanların sorunları ile ilgilenin,
  • Onları gelişmesi adına kurslara yönlendirin,
  • Çalışanlar ile birlikte faaliyetler gösterin, birlikte eğlenin ve onlara değer verdiğinizi gösterin, (Futbol oynamak gibi)
  • Maaşlarını hak ettikleri şekilde verin,

 

11- Cafenize Özel Açılış Düzenleyin

cafenize özel açılış düzenleyin

Yeni bir mekan olduğunuzdan dolayı insanların sizleri tanıması adına güzel bir açılış töreni düzenlemeniz gerekiyor. Açılış yapmadan önce mekanın üzerine büyük pankartlar ile ne zaman açılış yapacağınızı belirten yazılar asabilirsiniz. Bu sayede daha açılış yapmadan bile insanlarda merak oluşturmuş olursunuz.

Hatta daha fazla ilgi çekmek istiyorsanız ilk güne özel indirimler düzenleyebilirsiniz. Pankarta yazacağınız ”İlk Güne Özel %50 İndirim” yazısı insanlarda büyük ilgi çekmenizi sağlayacaktır. Bunun yanı sıra ilk gün bir çok müşteri edinmiş olursunuz. Yoksa bomboş olan bir mekana birisi gelmek dahi istese, bomboş olduğundan dolayı tedirgin olmaktadır. Bu tedirginliği kırmak adına ilk günlere özel indirimler yapın ki, mekan sürekli dolu görünsün.

Açılışın yanı sıra broşürler bastırarak dağıtımlarını sağlayın. Gerekirse kapı kapı dolaşıp broşürlerin bırakılmasını sağlayın. İnsanlar bir defa okuyup yere dahi atsa bu sizin açınızdan faydalı olacaktır. En azından adınızı bir defa dahi okumuş olsa, o isim mutlaka aklında kalacaktır.

 

12- Müşterilerle İlgilenin

müşterilerle ilgilenin

Gerek çalışanlarınız gerekse siz müşterilerinizle çok yakından ilgilenin. Çalışanlarınızda aramanız gereken birinci kriter sıcakkanlı olmaları ve müşterilere güleryüzlü yaklaşmaları olmalıdır. Somurtan bir personel müşterilerde kötü iz bırakır.

Müşterilerin herhangi bir sorunları olduğu zaman mutlaka onları dinleyin ve sorunlarına çözüm bulmaya çalışın. Böylelikle onlarda sizin bu işe değer verdiğinizin farkına varacaklardır.

 

Cafe Açmak İçin Gerekenler

  • Maliye belgeleri,
  • İş yeri açmak için gerekli belgeler (Belediyeden alınmalı),
  • Esnaf odası kayıt işlemleri,
  • Gıda üretim izin belgesi, gıda işletme kayıt belgesi,
  • Noter veya muhtardan onaylı nüfus cüzdan sureti,
  • İkametgah senedi,
  • İmza beyannameleri,
  • Başvuru dilekçesi,
  • Tapu senedi (mülk sahibi siz iseniz) veya kira sözleşmesi,

Cafe açmak için gerekli belgeler bu tarzda olmakla birlikte en doğru sonuçlara ulaşabilmek için bulunduğunuz ilin belediyesine başvurmanızı tavsiye ederiz.

 

Cafe Açıldıktan Sonra Nerelere Ödeme Yapılır?

Cafe açtıktan sonra bazı kurumlara aylık veya yıllık ödemeler gerçekleştirmeniz gerekecektir.

  • Kdv ödemeleri; her ay.
  • Geçici vergi ödemeleri; 3 ayda bir.
  • Stopaj ödemeleri; 3 ayda bir.
  • Gelir vergisi ödemeleri; yılda bir.
  • SGK prim ödemeleri; her ay.
  • Bagkur prim ödemeleri; her ay.
  • Defter tasdik ödemeleri; her ay.
  • Fatura defteri tasdik ücreti ödemeleri; yılda bir.
  • Muhasebe ücreti ödemeleri; her ay.

Bunların yanı sıra şu ödemeler de olacaktır:

  • Dükkan kira ise kira bedeli,
  • Çalışanların aylık ücretleri,
  • İsim hakkı varsa, isim bedeli,
  • Dükkan masrafları,
  • Elektrik faturaları,

 

Cafe Açmak Maliyeti

Net olarak şu kadar para ile bu iş yapılabilir mümkün değil. İşi kuracağınız şehir ve dükkanın büyüklüğü gibi bir çok etmen bu işin maliyetini değiştirmektedir. Aşağıda vereceğimiz ücretler ortalama maliyettir.

  • Küçük çaplı cafe: +500 bin TL,
  • Orta çaplı cafe: +1 milyon TL
  • Büyük çaplı cafe: +10 milyon TL,

Cafe açmak istiyorum maliyeti nedir diye soranlara verebileceğimiz örnek yukarıdaki şekildedir. Cafe açmak istiyorum sermayem yok diyenlerin ise sermayelerini yükselmek için adımlar atması gerekiyor. Sıfır sermaye ile cafe açmak imkansız gibi bir durumdur. Eğer hiç sermayeniz yoksa ve cafe açmak istiyorum diyorsanız KOSGEB’in cafe açanlara sunduğu fırsatlar var mı diye araştırmalar yapabilirsiniz.

 

Cafe Aylık Gelir Ortalamaları

Her cafenin aylık geliri değişiklik göstermektedir. Bunun yanı sıra aynı cafenin bile her ay geliri değişiklik gösterecektir. Aynı cafe bile sabit oranda aylık bir gelir tutturamaz. Bazı cafelerin yaz aylarında daha fazla kazandığı, kış aylarında daha az kazandığı bilinmektedir.

Yeni bir cafe açacağınızdan dolayı ilk aylarda yüksek gelir elde etmeyi beklememeniz faydanıza olacaktır. Aylık gelirlerinizi rapor ederek, her ay ki hedefiniz önceki aydan fazla kazanmak olsun.

 

Başarılı Bir Cafe Sahibinde Hangi Özellikler Bulunmalı?

Cafe sahibinde bulunması gereken bazı özelliklerden söz edeceğiz. Bu özellikler sayesinde siz de başarılı bir cafenin sahibi olabilirsiniz. Cafe sahiplerinin sıradan insanlar olduklarını düşünmeyin. Başarılı cafelerin sahipleri diğer cafe sahiplerinden farklı özelliklere sahiplerdir.

 

1- Sabırlı Olmalı

İş kurma sürecinde karşılaşacağınız bir çok sorunlar olabilir. Sadece iş kurma sürecinde değil, işi kurduktan sonra da mutlaka sorunlar ile karşılaşacaksınız. Bu sorunlar karşısında sabırlı olmalı ve çözüm yolları aramanız gerekecek. Örneğin müşteriler ile mutlaka sıkıntılar yaşayacaksınız, alttan alıp sabırlı olmanız gerekecek. Haklı olsanız dahi, müşteri ile uzlaşma yollarını aramanız gerekecek. Cafe sahiplerinin sabırlı olması mutlaka aranan bir özelliktir.

 

2- Pes Etmemeli

Sorunlar ve sıkıntılar hiç bir işte son bulmaz. İşler ilerledikçe karşılaşacağınız sorunların sayısı artacaktır. Siz bu sorunlar karşısında pes ederseniz, başarılı bir girişimci olamazsınız. Başarılı olabilmek için karşılaşacağınız sorunları pes etmeden çözmeye çalışmanız gerekecek. Mutlaka size çevrenizden bu iş olmaz diyecek birileri olacaktır. Siz o kişilere kulak asarsanız, başarılı olmayı unutun.

 

3- Ayrıntılı Düşünmeli

Başarılı bir iş sahibi her şeyi ayrıntılı şekilde düşünen kişidir. Düşündüğü bir maddenin, o maddeyle bağlantılı olan diğer özelliklerini de düşünür. Sizde tüm şeyleri detaylı şekilde düşünmelisiniz ve diğer şeylerle bağlantılı olup olmamasını da düşünmeniz gerekiyor. Örneğin aylık gider tahmini hazırlarken sadece personellere ve dükkanın kirası mı gideriniz olacağını düşünüyorsunuz? Hayır tabi ki. Elektrik faturası, su faturası ve aylık ücret ödemeniz gereken kurumlar vs. Tüm bu alt maddeleri de düşünüp hesaplamanız gerekecek. Sadece aylık gider konusunda değil, tüm konular için böyle düşünmelisiniz.

 

4- Yeniliklere Açık Olmalı

Sabit şekilde ilerlemeniz zor olabilir. Sizleri diğer cafelerden ayıracak özelliklerinizin olması gerekiyor. Sıradan ve diğer cafelerden farkı olmayan bir mekanı kim neden tercih etsin? Gerekirse müşterilerinizin veya arkadaşlarınızın önerilerini dikkatlice dinlemeniz ve değerlendirmeniz gerekecektir. Sadece sizin düşünceleriniz ile bu iş olmayabilir. Diğer insanların da düşüncelerine önem vermelisiniz ve onlardan fikir edinmelisiniz.

 

5- Cafede Faaliyet Düzenlemeli

Başarılı bir cafe kurabilmek adına sizleri diğer cafelerden ayıracak özelliklere ihtiyacınız olacak. Örneğin bazı cafeler değişik faaliyetler adına zaman zaman canlı müzik tarzı şeyler yapabiliyor. Bu sayede müşterilerin daha çok ilgilerini çekmeyi başarabiliyor. Siz de bu şekilde cafenize uygun faaliyetler düzenlemeli ve müşterilerin ilgisini kazanmaya çalışmalısınız.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 2 YORUM
  1. Tural Azerbeycan dedi ki:

    Çok teşekkür ederim. 120 bin TL sermaye ile düşüncelerim var. Kendime özgü ve yapılmamış bir 30 kisilik cafe… Buradan bazı stratejiler çıkardım.

    1. İş Fikirleri dedi ki:

      Merhabalar, faydalı olabildiysek ne mutlu bize. Biz teşekkür ederiz. 🙂

DMCA.com Protection Status