2024 | İş Fikirleri

Almanya’da İş Kurmak: Süreç Nasıl İlerliyor?

Almanya’da iş kurmak gibi bir düşünceniz varsa yeni fikirler araştırıyor olmalısınız. Sizlere Almanya’da iş kurmak için neler yapılmalı ve hangi işlerin para kazandırabileceği yönünde bazı tüyolar vereceğiz. Öncelikle şunu belirtmek isteriz ki hangi konuda olursa olsun fikir arıyorsanız tek bir fikre veya tek bir kaynağa bağlı kalmayın. Tüm sitelerdeki fikirleri okumanızı tavsiye ederiz.

 

Almanya Ekonomisi Değerlendirmesi

almanyanın ekonomisi

Almanya ekonomisi son derece gelişmiş bir sosyal piyasa ekonomisidir. Almanya, dolar kuru üzerinden yapılan hesaplamalara göre dünyanın dördüncü büyük ekonomisine sahiptir.
  • GSYİH’nin yüzdesi olarak ifade edilen devlet borcu: %63,9 GSYİH’ye oranı (2017) Avrupa İstatistik Ofisi, Trend
  • Asgari ücret: 1.557,00 EUR /ay (Tem 2019) Avrupa İstatistik Ofisi
  • Para birimi: Euro
  • Gayrisafi Yurtiçi Hasıla: 3,677 trilyon USD (2017) Dünya Bankası
  • İşsizlik oranı: %3,1 (Haz 2019) Avrupa İstatistik Ofisi
  • Kişi başına SAGP doları cinsinden GSMG: 51.760 SAGP doları (2017) Dünya Bankası
  • SAGP doları cinsinden Gayrisafi Milli Gelir: 4,28 trilyon SAGP doları (2017) Dünya Bankası

 

Ülkemiz Almanya’yı Neden Bu Kadar Çok Tercih Ediyor?

almanya türkiye

Yurtdışına gitmek veya yurtdışında iş kurmak denildiğinde tercih edilebilecek ülkelerin en başında aklımıza Almanya gelmektedir. Genel olarak Türklerin yurtdışı denilince ilk olarak aklına Almanya geliyor. Bunun en büyük nedeni ise Almanya’nın yıllardan beri bizden işçi talep etmesidir ve orada çok sayıda Türk bulunuyor olması da diğer bir önemli etkendir. Almanya’da yaklaşık 2 milyon Türk bulunuyor.

Madde madde nedenleri sıralayacak olursak:

  • Çok fazla Türk bulunuyor olması,
  • Almanların Türkleri seviyor olması,
  • Almanya’da genç işçi gücünün az olması,
  • Almanya’nın ekonomisinin çok iyi olması,
  • Almanya’da kazanılan para biriminin Euro olması,
  • Ülkemiz ile bu ülkenin arasının iyi olması.

 

Alman Hükumetinin Girişimcilere Sağladığı Destekler

alman hükumeti destekleri

Hükumetin kanununa göre iş kuran herhangi bir yabancı ile Alman vatandaşı arasında ayrım yapılamaz. Alman vatandaşlarının iş kurmadaki tüm hakları yabancı yatırımcılar için de geçerlidir. Burada önemli olan ise Türkiye’de TL cinsinden para kazandığınızdan dolayı sermayenizi Euro’ya çevirip ona göre bir plan yapmanızdır.

Bu yazıyı yazdığımızda hesapladığımız miktar ile 500 bin TL, 15 bin Euro’ya denk gelmektedir. Bu yüzden sermaye hesabı yaparken Euro’ya çevirip hesaplamalısınız.

 

Almanya’da İş Kuran Türklerin Tavsiyeleri

almanyada iş sahibi türkler ne öneriyor

Burada iş kurmuş olan Türk gurbetçilerimizden girişimcilerimize bazı tavsiyeler var. Bu tavsiyeleri maddeler halinde özetleyecek olursak:

  • Hangi işi kuracağınıza karar verin,
  • TL cinsindeki paranızı Euro olarak hesaplayın,
  • Vergi danışmanı ile anlaşın,
  • Dil bilmiyorsanız çevirmen bulun,
  • Almanya’da iş sahibi olan Türklerden fikir alın,

 

Oturum İzni Almak Kolay mı?

almanya oturum izni almak kolay mı

Alman Hükumeti Türklere girişim fikirlerini gerçekleştirmeleri için oldukça yardımcı olmaya çalışıyor. Aynı kolaylığı oturum izni alma konusunda sağlamıyor desek doğrudur. Alman Hükumetinin istediği şey aslında ”Ülkemize yatırım yapıp para kazanabilirsiniz ama ülkemize yerleşmenize gerek yok” tarzında bir şeydir. Hükumet, şirket kurabilirsiniz bu şirketi ülkenizden de yönetebilir, ülkemize git gel yapabilirsiniz ama ülkemize yerleşmenize gerek yok diyorlar.

Tabi oturum izni alması zor olsa da alınamaz diye bir şey yok. Almanya’da şirket kurmak kolay fakat oturum iznini alması oldukça zorlaştı.

 

Almanya’da İş Kurmanın İlk Adımları

almanya'da iş kurmanın ilk adımları

İş kurmaya karar verdikten sonra yapmanız gereken bazı şeyler olacak. Örneğin sermayenizi iyi ayarlamalısınız. TL bazında olan sermayeyi Euro cinsine çevirerek sermayenizin düşündüğünüz iş için yeterli olup olmadığını hesaplamalısınız.

İşi hangi ilde açmak istediğiniz, kira bütçenize uygun yerlerde dükkan bakmanız gerekmektedir. Alman Ticaret Odası ile iletişim halinde olmanız gerekiyor. Bunun yanı sıra mutlaka vergi danışmanı ile anlaşmalısınız. İş kurma süreçlerini onlar daha iyi biliyorlar ve sizi yönlendireceklerdir. 500-1000 Euro arasında bir ücret talep edebilirler. İş kurma sürecinin daha sağlıklı olması için bu tarz ufak ödemeleri gözden çıkarmanız gerekiyor.

 

Yatırımcı Vizesi Almak İçin Gerekli Evraklar

  1. Başvuru formu, (İndirmek için tıklayınız.)
  2. Pasaport
  3. 2 adet vesikalık fotoğraf
  4. Meslek eğitimi kapsayan, diploma ve sertifikalarla belgelenir özgeçmiş ile güncel iş sözleşmesi
  5. Yeterlilik belgeleriniz
  6. Kurmayı düşündüğünüz işin, iş planı (Almanca hazırlanmalı)

 

Almanya’da Şirket Kurmak Kaça Mal Olur?

almanyada şirket kurmak kaça mal olur

Bu soruya direkt olarak şu kadar mal olur demek doğru olmaz. Ne tür iş yapmak istediğinize göre gerekli olacak sermayede de değişiklikler olacaktır.

Almanya’da ödeyeceğiniz kira ve personel maaşları Euro bazında olacaktır. Almanya’da ev ve dükkan kiraları yüksektir. Ortalama bir boyutta olan dükkanın kira bedeli 1000-2000 Euro olabilmektedir. Almanya’da asgari ücret ise 1650 Euro’dur. Çalıştıracağınız full-time personele en düşük bu ücreti verebilirsiniz. Giderleriniz Euro olacağı gibi gelirleriniz de Euro olacaktır. Bu nedenle gözünüz çok korkmasın.

 

İlginizi Çekebilir

Almanya İşçi Alımı

Almanya’da Ne İş Yapılır?

Almanya’dan Türkiye’ye Kargo Ücreti Ne Kadar?

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

DMCA.com Protection Status